Interviews

Een steen mag niet te snel op een graf worden geplaatst, om te voorkomen dat die door de inklinkende grond zal verzakken. ‘Afhankelijk van de grondsoort en het type fundering, is het het mooiste om er twee seizoenen overheen te laten gaan’, zegt Anne-Matthijs Roskam.

Hij raadt familie aan zich niet te laten opjagen door grafsteenleveranciers, die kort na de begrafenis foldermateriaal opsturen. ‘Neem de tijd.’ Dat is niet alleen belangrijk om een goede keus te kunnen maken, maar ook om te voorkomen dat je te veel betaalt. De totaalkosten van een graf met steen en dekplaat, inclusief plaatsing, kunnen vanaf zo’n 1500 euro zijn. Een staande steen met voetstuk is er vanaf 950 euro, waarbij de granietsoort voor een belangrijk deel de prijs bepaalt. Voor een uiterst exclusief grafmonument met een bijzondere vormgeving en dito materialen, zoals roestvrij staal, heb je met 3000 euro al veel keus.

Veel verkopers van grafmonumenten doen het goed, benadrukt Roskam, maar hij verbaast zich ook geregeld over de kosten die sommigen rekenen. ‘Vooral als mensen iets afwijkends willen, wordt er vaak veel geld gerekend. Dat hoeft helemaal niet. Of je een steen recht zaagt of in een hartvorm, dat maakt in de kostprijs bijna niets uit.’ Zo is het ook niet nodig dat voor een glazen plaat veel meer betaald moet worden dan voor graniet. Of dat de rekening hoger uitpakt als er veel tekst op de steen moet. ‘Sommigen rekenen twee, drie euro per gefreesde letter’, weet Roskam. ‘Dat is zo’n onzin. De tekst wordt in de computer gezet en vervolgens automatisch in de steen gefreesd. Of dat nou letters zijn of een kruis of een vogel of een bloemtakje, dat hoeft niks meer te kosten.’

In de afgelopen 10 jaar is Roskam Grafmonumenten gegroeid naar een bekende naam in de grafmonumentenbranche. Velen van u hebben we mogen helpen met het realiseren van een grafmonument voor uw geliefde. Dankbaar is een woord dat goed samenvat hoe we terugkijken op deze jaren.

Op een wonderlijke manier kwamen we in contact met Natuursteen Westerkwartier, met Annegert en Johan.

Wanneer u een grafmonument nodig heeft of wanneer een grafmonument afgehaald moet worden, neemt u dan contact met hen op. Met dezelfde werkwijze en overtuiging helpen zij u graag verder.